Därför satsar MVB på återbruk

Byggbranschen handlar mycket om att bygga nytt och modernt med specialbeställda material. Men lika viktigt är det att kunna återuppbygga, bygga om eller bygga till på något redan befintligt. Det är det som är återbruk.

För oss kan återbruk ta olika skepnader. Ibland handlar det om att bygga om och att ge en fastighet och existerande material ett nytt sammanhang. Som när vi renoverade en bank till ett av Stockholms lyxigaste hotell. Eller när vi nu förvandlar ett sjukhus till en plats för samtida konst. Ibland handlar det om återuppbyggnad eller påbyggnad. Som när vi bygger upp och restaurerar slottet Kockenhus i Mölle till dess 1800-talsutseende. Som när vi adderade en trettonde våning med tillhörande takterrass och restaurang på en 35 år gammal fastighet på Söder i Stockholm. Eller när vi byggde på tre våningar på en anrik fastighet i centrala Göteborg.

När återbruk fungerar som bäst tar vi tillvara på något historisk, sparar på resurser samtidigt som vi bidrar till mer hållbarhet och en cirkulär ekonomi.

Bygga traditionellt och effektivt handlar inte bara om nybyggnationer. Lika viktigt är det att kunna ta vara på det som befintliga fastigheter erbjuder. Det är först då vi kan uppnå hållbarhet på längre sikt. Det är därför MVB satsar på projekt där vi uppmuntras tänka i termer av återbruk. Vilket resulterar i att vi kan utmana nuvarande byggstandarder samtidigt som vi kan bidra till en mer cirkulär ekonomi.

Från insättning till incheckning
- så byggde vi Bank Hotel

 

 

När Kv. Näckrosen i Stockholm uppfördes mellan 1907-1910 till förmån för framtida bankverksamhet, hade arkitekten Thor Thorén en vision om en modern tolkning av ett renässanspalats, Med influenser av art-deco inkluderade han element av traditionell hållfasthet som förväntades av en bank. Resultatet blev stadens nya landmärke, en av Jugendstilens senaste tillskott samt tillhåll för Bankaktiebolaget Södra Sveriges verksamhet. Flera banker skulle följa, bland annat Handelsbanken, Diskontobank och Wermlands Enskilda Bank.

Över 100 år senare har samma lokaler genomlevt en rad olika skepnader. Bland annat kontor, handel och utställningshall för Orrefors. 2016 fick MVB uppdraget att ta byggnaden in i turist- och mötessfären. Efter två års ombyggnation hade fastigheten som en gång i tiden var plats för insättning, transaktioner och företagsrådgivning, förvandlats till ett 114 rum stort lyxigt boutiquehotel, även kallat livsstilshotell eller designhotell som inte är anslutet till en hotellkedja.

 

 

Insatserna har varit flera. Installationer har rivits och ersatts med nya. Nya schakt har tillskapats. Under projektet har en ny entré, nya hissar, nytt storkök, eventplan, restaurang och barer introducerats, Glastaket över den forna bankhallen sträcker sig sex meter över marken och fungerar  som ljusinsläpp på bland annat den blå-gröna stuckaturen på de stöttande pelarna.

Med detaljer som de tunga bronsportarna från den ursprungliga arkitekturen i kombination med nytänkande, har Bank Hotel behållit sin historia och samtidigt blivit en av Stockholms nya mötesplatser.

Ska vi bygga om något tillsammans?

Vi bygger mer än nytt

Under vår över 50 år långa historia har MVB tagit sig an projekt med historisk fastigheter med återbruk i fokus. Från slott i Skåne till sjukhus i Stockholm. Här är några exempel.

Hospitalet, Stockholm

Med hjälp av renovering blir Hospitalet i Nacka en av Sveriges mest spännande platser för samtida konst. Med anor från Gustav Vasa har lokalerna figurerat som fattighus och sjukhus för "dårar" och spetälska. Eftersom fastigheten från tidigt 1700-tal förklarats som byggnadsminne sker all renovering med arkitektonisk och antikvarisk korrekthet.

Kockenhus, Mölle

Efter en brand 2021 fanns bara fasaden och delar av ett torn kvar av 1800-talsslottet Kockenhus. På grund av slottets historiska tyngd fick MVB uppdraget att återuppbygga slottet. Med hjälp av autentiska byggtekniker och  återbrukat material i kombination med dagens regler och byggstandarder återskapas slottet till dess forna utseende.

Överkikaren, Stockholm

På en av Söderns mest anrika gator fick vi uppdraget att addera en helt ny trettonde våning på en 35 år gammal kontorsfastighet. Med hjälp av samtida arkitektur och lättkonstruktion i trä lyckades vi göra plats för en helt ny restaurang och förvandla det 600 kvm sadeltaket till en takterrass med en av Stockholms mest spektakulära utsiktsplatser.

Tegnérsgatan, Göteborg

Mitt i centrala Göteborg fick vi uppdraget att totalrenovera samt addera våning fem, sex och sju med tillhörande balkonger. I samarbete med sakkunnig antikvarie användes bland annat handslaget tegel från Holland, skiffer och koppar för att återskapa fastighetens ursprungliga utseende och integrera med den nybyggda delen.

Varbergs Stadshotell & Asia Spa

När Alfred Lundgren 1902 grundade Varbergs Stadshotell skulle byggnaden bli en av stadens självklara samlingspunkter. Över 100 år senare, tillbyggnad i två plan, orangeri, en inglasad gångbro, avslappningsrum och takbyggd solterrass med utomhuspool och bastu har byggnaden som tidigare inhyst herrfrisör, brandkår och charkuteri blivit en av västkustens mest populära avkopplingsdestinationer.

Småbarnsskolan, Göteborg

Som Göteborgs äldsta förskola var Småbarnsskolan i Majorna i behov av totalrenovering efter år av bristande underhåll. Efter en total nedstängning kunde skolan få bukt med rötskada, äkta hussvamp och hälsofarlig mikrobiologisk påväxt. Grundförstärkningar, nya bjälklag, fönster och tak samt renovering av tegelfasad innebar att skolan från 1892 återigen kunde öppna och erbjuda sin aktivitetsbaserade och pedagogtäta verksamhet.

 

Ska vi bygga om
något tillsammans?

MVB ett rikstäckande bolag som bygger mer än nytt. Vill du också förvandla något befintligt (eller bygga något nytt), så träffas vi gärna och berättar mer om oss och vår verksamhet.

Fyll i formuläret, så återkommer vi till dig inom kort.

Välkommen!