Hälsning gömd i Skegrie skolan betong

19 oktober, 2017

En mobiltelefon, en läskburk och bilder på videobloggar var en del av innehållet i en tidskapsel som elever på Skegrie skola var med och gjöt in i betonggrunden. Händelsen uppmärksammades på Trelleborgs Allehandas förstasida 18 oktober. Skolan som byggs av MVB och kommer att stå helt klar till sommaren 2019. Foto: Trelleborgs Allehanda

En mobiltelefon, en läskburk och bilder på video-bloggarna Joakim och Jonna Lundell. Det är en del av innehållet i tidskapslarna som elever på Skegrie skola gjutit in i betonggrunden under sina nya klassrum, som en hälsning till framtiden.

Att begrava en tidskapsel under en nybyggnad är på väg att bli en lika tung tradition som taklagsfest och ”första spadtaget”. På onsdagen placerade Skegries tredje- och sjätteklassare sina kapslar bland armeringsjärnen och såg hur de sakta täcktes av betong.

De som hade fått äran att förrätta ceremonin var Jack Snygg i årskurs 3 och Tim Christensen i årskurs 6. Den senare fick även styra betongflödet med en fjärrkontroll.

– Det var svårt. Jag var rädd för att jag skulle dra för mycket i spaken för då skulle han som höll i slangen tappa taget, eller åka iväg med den, säger han.

Tillsammans med sina klasskamrater hade de bestämt att kapslarna skulle innehålla deras lärares trasiga smartphone, en skolkatalog, mynt, en världskarta och en del andra saker som är typiska för 2017. Dessutom bifogade de egna texter och berättelser om livet i Skegrie 2017. Fler förslag fanns men en hel del fick strykas eftersom de helt enkelt var för stora för att få plats i kapslarna. Det slutgiltiga innehållet avgjordes genom en omröstning.

Ovanpå betongplattan som kapslarna gjutits in i ska nya klassrum byggas. Skolan ska dessutom få större matsal, ny idrottshall, multi-sportplan och nya lekredskap. På så vis ska fler sjätteklassare få plats.

I det omedelbara grannskapet ska även en ny förskola uppföras. Syftet är att långsiktigt tillfredsställa behovet av skol- och barnomsorgslokaler i området. Notan beräknas bli 170 miljoner kronor.

– Målet med hela projektet är att vi ska tömma Skegrie på paviljonger. Det är mer än dubbelt så dyrt att ha paviljonger jämfört med permanenta byggnader, säger kommunens projektledare Magnus Ahlström.

Salarna ska vara klara höstterminen 2018. Senast vecka 45, efter lovet, ska den nya matsalen och det uppgraderade köket vara klara att ta i bruk.

– Det här är en jätteförändring för elever och personal på skolan, säger Magnus Ahlström.

Läs mer om projektet här!