Falkträsket, Skellefteå

MVB i Skellefteå (tidigare ETB Bygg) har uppfört en bostad med inspiration från Hollywood Hills, det norrländska arvet och naturen.

Huset är byggt vinkel med stora sällskapsytor på nedre våningen och en mer privat del på övervåningen. Köket har en central placering men med en känsla av sällskapsrum mer än ett kök. Därför har diskutrymmet med kyl och frys placerats i ett litet pentry och skafferiet diskret byggts in vid hallen i anslutning till köket.

Det stora vardagsrummet har full nockhöjd och stora glasytor från golv till tak. Det ligger avskilt men kopplas samman med resten av huset genom en korridor. Tack vare husets vinklade utformning, stora glasytor och öppna uteplats kan man dessutom få ögonkontakt mellan köket och vardagsrummet.

– Vi gillar korridorer och ville undvika de öppna planlösningarna där alla rum möts. Man behöver eget utrymme för att kunna dra sig undan eller ha möjligheten att dela upp sig i olika sällskap, menar Jakob.

På övervåningen möts man av en öppen hall där man kan vara tillsammans. Där har barnen varsitt rum och det finns ett stort badrum. I det stora sovrummet har Jakob och Mia valt ett stort invändigt fönster som direkt angränsar det luftiga vardagsrummet och ger fri sikt in i skogen utanför huset.

Utvändigt finns en stor uteplats på innergården som man exempelvis kan nå via kökets stora skjutdörrar i glas. På ena sidan huset finns en fristående carport med förråd som skärmar av tomten men skapar öppenhet tack vare genomtänkta ljusinsläpp.

Rustika materialval
Husets fasad är svensk gran, behandlad med järnvitriol som grånar naturligt. Husets tak av papp är grått och inspirerat av både Bonnstan och ladutak. Golvet i hela undervåningen är av slipad betong.

Det genomgående materialet invändigt är ek och färgerna är ljusa och rena. Innertaket består i flera rum av ribbad panel som ger både en ljuddämpande och visuell effekt.

Huset har varken trösklar, taklister eller invändiga foder runt innerdörrar och fönster.

För mer information och bilder samt fler exempel på bostäder som MVB byggt i Skellefteå, se MVB Skellefteås hemsida här.