Köpenhamnsgård, Varberg

MVB har fått uppdraget att bygga bostadsrätter i Köpenhamnsgård i Kärradal strax norr om Varberg. Brf Nyhavn 4 kommer att bestå av 12 bostadsrätter från 44 kvm till 107 kvm. Alla lägenheterna har hiss och balkong eller uteplats på bottenplan. Entreprenaden omfattar även byggnation av en förrådsbyggnad samt carport med laddstationer. Arkitekturen anpassas till befintliga byggnader på gården med faluröd träpanel, gammaldags zinkfärgade stuprännor och skorstenar, svarta spröjsade fönster och gammeldags enkupigt Vittinge taktegel.

Lägenheterna byggs för att certifieras enligt GreenBuilding.

Om Köpenhamnsgård

Köpenhamnsgård, som har varit i familjens ägo sedan år 1705, har på senare år byggts om till åretruntbostäder och idag bor här 42 familjer.
Nu kompletteras gården med ytterligare ett flerbostadhus med 12 nya bostadsrätter.

Förr i tiden låg det en viktig poststation på en lantgård i byn. Det var här, på vägen mellan Oslo och Köpenhamn, som postdiligenserna då bytte hästar. Så säger skrönan att Köpenhamnsgård fick sitt namn. På senare år har djurstallar, magasin, brygg- och manhus renoverats varsamt och byggts om till radhus, bostadsrätter och hyreslägenheter. Den anrika kulturmiljön på gården utvecklas allt mer till en by i Bullerbyanda.

På Köpenhamnsgård finns gemensamma grönytor, utegym, bäck med fiskar, grillplats ochodlingslotter. Som boende på gården finns det möjlighet att hyra festlokal, bastu, motionssal och plats i coworking office.

Inflyttning i Brf Nyhavn 4 är planerad till sommaren 2023.