Väktaren 35, Stockholm

MVB har fått i uppdrag av Alecta Fastigheter att bygga om och på fastigheten Väktaren 35 vid Fridhemsplan i Stockholm. Projektet omfattar totalt 21 000 kvm med höga ambitioner gällande återbruk och bevarande.

Väktaren 35 byggdes 1964 och är en symbol för Stockholms arkitektur. Nu totalrenoveras den 60-åriga kontorsfastigheten samt byggs på med två våningar för att därefter rymma hotell, restaurang, café, kontor och handel. Det översta 11:e planet blir takrestaurang med panoramautsikt. Satsningens syfte är att göra huset mer publikt och tillgängligt och därmed tillföra området liv och rörelse över dygnets alla timmar.

I projektet ägnas särskild uppmärksamhet åt återbruk och bevarande av material för att minska miljöpåverkan. En stor del av det befintliga materialet kommer därför att återanvändas till nya interiörer och möbler i huset. Material och produkter som inte går att återanvända i projektet doneras till bland annat föreningar.

Rivning av befintlig interiör kommer att pågå under våren 2024 där sista etappen omfattar taket. Därefter påbörjas påbyggnaden som görs med en stomme i trä. Fasaden kommer att bevaras men rustas upp. Ambition är att fastigheten ska miljöcertifieras enligt BREEAM Bespoken Outstanding, den högsta nivån inom BREEAM med mycket höga krav på miljö, kvalitet och arbetsmiljö.

Designhotellkedjan Ruby Hotels kommer att etablera sitt första skandinaviska hotell i fastigheten med en yta på 8 000 kvm. Klart är även att varuhuset Åhléns flyttar tillbaka till fastigheten på en yta om ca 2 500 kvm.

Om och påbyggnaden av Väktaren 35 beräknas vara klar under 2026.