Musköten 20, Helsingborg

MVB har på uppdrag av Wihlborgs Fastigheter byggt kontors- och produktionsfastigheten Musköten 20 på Berga i Helsingborg.

Byggnaden, på ca 4 400 kvm fördelat på två plan, är unik på flera sätt. Förutom att den är klassad enligt Miljöbyggnad Guld 3.0 är den designmässigt speciell och speglar hyresgästen MilDef:s affärsidé och produkter. Betongfasaden är tillverkad av prefabricerade väggelement sägs vara inspirerad av Stealth-flygplanet Nighthawk.

På grund av MilDef:s verksamhet har byggnaden skyddsklass 2 och hela huset är tekniskt toppmodernt med avancerade klimatstyrning, smarta passagesystem och helautomatiserade funktioner. Två atriumgårdar om totalt 300 kvm är lokaliserade mitt i huset och anlagda med stensättning, trall och växter. I fastigheten ryms både tillverkning och kontor där kontorslandskapen vetter ut mot atriumgården med stora glaspartier.

Ett genomgående material i huset är betong såväl i stomme, ytterväggar, golv som i mellanbjälklag och takbjälklag. Interiören går i färgerna grått och grönt med kontrasterande fondväggar med naturmotiv. Kontoret har även flera fina detaljer som en etanoleldstad i matsalen och en receptionsdisk som matchar fasaden.

MilDef tillverkar robust, militär, teknisk utrustning med hög prestanda. Företaget grundades i Helsingborg och Musköten är företagets nya huvudkontor.

Musköten färdigställdes i oktober 2020, sex veckor före huvudtidplan. Projektet nominerades till Årets Bygge 2021 som ett av tre finalister i kategorin industri. Läs mer om nomineringen.