Kv Garaget 1, Malmö

På uppdrag av Stadsfastigheter har MVB förvandlat det gamla bussgaraget Båghallarna i Sorgenfri, till nya lokaler för Malmö Konsthögskola.

2016 flaggade Malmö Stad för att Mellersta Förstadsskolan vid Föreningsgatan, där dåvarande Malmö Konsthögskola hade sin verksamhet, behövdes för ny högstadieskola. Samtidigt har det under en tid pågått diskussioner om att samla Musikhögskolan, Konsthögskolan och Teaterhögskolan till ett gemensamt konstnärligt campus. Staden letar ett centralt läge för detta och det talas om att det eventuellt kommer att ligga i Nyhamnen, ett område som står i tur att utvecklas. I väntan på besked och för att Konsthögskolans verksamhet skulle kunna fortsätta, erbjöd Malmö Stad högskolan att flytta in i det gamla bussgaraget på  Celsiusgatan i Sorgenfri, Kv Garaget 1. MVB fick uppdraget att genomföra entreprenaden.

Sorgenfri i Malmö är även det ett område i stor förvandling. Här kommer 2 500 nya bostäder, 2 000 arbetsplatser, en skola, torg och parker växa fram och bilda en helt ny stadsdel. Det gamla bussgaraget är en viktig del i områdets karaktär och har därför bevarats i sin ursprungliga form så mycket som möjligt.

Projektet omfattade en totalrenovering av fastigheten där vi sett över takkonstruktionen och tilläggsisolerat, bytt ut alla taklanterniner, gjort ett nytt bjälklag i delar av byggnaden, gjutit nytt betonggolv och platsgjutit nya valvbågar i den ena fasaden. Mestadels av fasaden har ersatts med glaspartier och fastigheten har återfått sin ursprungliga färg. Invändigt har vi byggt projektrum, ateljéer, verkstäder och fotostudio. Den nya Konsthögskolan var inflyttningsklar till terminsstarten hösten 2018.