Kv Garaget 1, Malmö

På uppdrag av Stadsfastigheter har MVB förvandlat det gamla bussgaraget Båghallarna i Sorgenfri, till nya lokaler för Malmö Konsthögskola.

2016 flaggade Malmö stad för att Mellersta Förstadsskolan vid Föreningsgatan, där dåvarande Malmö Konsthögskola hade sin verksamhet, behövdes för ny högstadieskola. Samtidigt pågår planer på att samla Musikhögskolan, Konsthögskolan och Teaterhögskolan till ett gemensamt konstnärligt campus.

Under tiden som staden letar efter en lämplig plats för detta och för att verksamheten skulle kunna fortsätta, erbjöds högskolan att flytta in i det gamla bussgaraget på Celsiusgatan i Sorgenfri, Kv Garaget 1. MVB fick uppdraget att genomföra entreprenaden.

Sorgenfri i Malmö är ett område i stor förvandling där det byggs nya bostäder, arbetsplatser, skola, torg och parker för att bilda en helt ny stadsdel. Det gamla bussgaraget är en viktig del i områdets karaktär och har därför bevarats i sin ursprungliga form så mycket som möjligt.

Projektet omfattade en totalrenovering av fastigheten där vi sett över takkonstruktionen och tilläggsisolerat, bytt ut alla taklanterniner, gjort ett nytt bjälklag i delar av byggnaden, gjutit nytt betonggolv och platsgjutit nya valvbågar i den ena fasaden. Mestadels av fasaden har ersatts med glaspartier och fastigheten har återfått sinursprungliga färg. Invändigt har vi byggt projektrum, ateljéer, verkstäder och fotostudio.

Den nya Konsthögskolan var inflyttningsklar till terminsstarten hösten 2018