Första spadtag för Alfa Lavals den nya anläggning i Lund

Alfa Laval expanderar och ett gemensamt första spadtag markerade byggstart för den nya produktionsenhet av värmeväxlare i Lund som MVB nu bygger. Den nya anläggningen kommer att medföra ökad effektivitet och produktionskapacitet, med säkerhet och hållbarhet i åtanke.


1 december, 2023

Lund är basen för Alfa Lavals största plattvärmeväxlarfabrik och produktionsytan kommer att expandera till nästan dubbel storlek med de två nya byggnaderna; 4 800 kvm för montering av stora värmeväxlare och 25 000 kvm för distributionscenter, verktygsfabrik och lager.

–  Med expansionen kommer vi att säkerställa att vi möter den ökande efterfrågan på våra produkter och kommer samtidigt fortsätta höja servicenivån till våra kunder, säger Julien Gennetier chef för affärsområdet Gasketed Plate Heat Exchangers på Alfa Laval.

På området på Gunnesbo startade det förberedande markarbetet för några veckor sedan. Nu påbörjas själva byggproduktionen som ska pågå under drygt ett år. I januari 2025 ska anläggningen stå klar.

– Vi är glada över att få vara en del av Alfa Lavals expansion i Lund där vi tillsammans skapar en modern anläggning för hållbar och innovativ produktion,” säger Thomas Ellkvist, vd MVB Syd. ”MVB:s styrka är vår organisation, där såväl arbetsledningen som våra yrkesarbetare har stor erfarenhet av att bygga den här typen av större enheter på kort produktionstid. Tillsammans med Alfa Laval har vi ett starkt projektteam och vi kommer att göra vårt yttersta för att leverera en riktigt fin och toppmodern produktionsanläggning.”

Dagens spadtag togs gemensamt av representanter för Alfa Laval, Lunds kommun och MVB.

Bild från Alfa Laval.