MVB:s murare får beröm av LO:s ordförande

9 maj, 2018

Skånska Dagbladet onsdag 9 maj 2018.

SKURUP LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson berömde nya skolbyggnationen i går och berättade för arbetarna att det snart kommer ett nytt direktiv från EU – som gör det lättare att kräva svenska kollektivavtal.

– Det känns verkligen som ett ögonblick i historiens vingslag att stå här på en skola och berätta om det nya direktivet, sade Karl-Petter Thorwaldsson.
2007 vann ett Lettiskt företag gehör i EU för att få använda lettiska kollektivavtal i Sverige. Det skedde i samband med ett skolbygge i Vaxholm där Byggnads lade en blockad. Byggnadsarbetareförebundet i Sverige dömdes till miljonbelopp i samband med processen. Domen kom att kallas Lex Laval.

2016 lät regeringen avskaffa Lex Laval och sedan dess har bland annat socialdemokraterna i Skåne, tillsammans med LO i Skåne, beslutat att svenska kollektivavtal ska användas vid offentlig upphandling.
– Det tog de ett handslag på i våras, berättade Karl-Petter Thorwaldsson.
– Det görs upphandlingar i Sverige för 600 miljarder kronor om året. Får vi alla dem med kollektivavtal så blir det många fler justa jobb i Sverige, sade Thorwaldsson.
Men fram till nu har det funnits en risk att EU skulle ha en annan syn i frågan även om regeringen har avskaffat Lex Laval.
– Efter flera års förhandlande kommer ministerrådet i EU att ta ett nytt utstationeringsdirektiv den 25 juni, berättade Thorwaldsson och betonade att det innebär att EU går på LO:s linje.

Flera trappor upp i den stora skolbyggnaden syns utsikten över den gamla Mackleanskolan. Thorwaldsson är imponerad över att kommunen satsar på den nya skolbyggnaden och ger barnen en förstklassig miljö att spendera dagarna i.
– Titta på den där byggnaden, hur den ser ut, beslutad av kommunpolitiker. Nu gör man den här typen av skola, som är på väg att bli ett centrum i byn. Det tycker jag är rätt, säger Thorwaldsson.
– Jag tror att många i Sverige kommer att åka för att titta på denna skola.
Som fackföreningarnas ordförande passade han på att berömma de arbetare han träffade i kommunen på Kristallen och på byggarbetsplatsen. Särskilt begeistrad blev han över att MVB tog hem priserna ”Årets bygge 2017” och ”Årets fasad 2017” när de byggde den rättspsykiatriska kliniken i Trelleborg. Nu sätter samma murare ett tvåfärgat tegel som blänker i solen.
– Jag går i gång på sånt här, att får träffa Sveriges bästa murare, sade Thorwaldsson entusiastiskt och stegade sedan vidare till nästa punkt i dagens program. Det var ett hektiskt schema så här i valtider för det opinionsbildande paraplyorganet.