Priorn vinner Malmö stads miljöbyggpris Gröna Lansen

MVB:s projekt Priorn belönas för sina energieffektiva och klimatsmarta lösningar.


27 augusti, 2021

Gröna Lansen belönar ett miljömässigt hållbart byggande, som bidrar till en beständig stadsmiljö och klimatsmart livsstil. Vid bedömning tittar juryn även på nytänkande samt påverkan och betydelse för staden

Juryns motivering: ”Priorn har energilösningen som sticker ut – eller snarare ner till 350 meters djup. Med geoenergi förses byggnaden med både värme och kyla efter säsongens behov. Dessutom räcker energin även till grannfastigheten. Som en stillsam kontrast till det centrala och energifyllda läget vilar Sinnenas trädgård på toppen av Minnesklinikens verksamhet. Takträdgårdens olika rum bjuder på upplevelser för doft, syn och känsel, som ger goda minnesassociationer och möjlighet till återhämtning för patienter, anhöriga och personal. Priorn är ett första avstamp på vägen till klimatneutralt byggande i staden. Som föregångare visar Priorn var de stora insatserna behöver sättas in för att nå Malmös klimatmål.”

Priorn, som vi byggt åt Vasakronan,  är ett av landets mest miljösmarta och energieffektiva hus som dessutom berikats med en grönskande takträdgård för rehabilitering av minnessjukdomar.
Mer om priset och juryns motivering

Mer fakta om huset hittar du här