Kulturklassad glasfabrik får ny skepnad

22 januari, 2019

Nu förädlas en av Stockholms kulturklassade industrifastigheter till flexibla kontorslokaler. Ägaren Svenska Hus har gett byggbolaget MVB i uppdrag att genomföra om- och tillbyggnaden av Kvarteret Påsen i Hammarby Sjöstad.
Ordervärdet för entreprenaden är ca 200 miljoner kronor.

Fastigheten från 1950-talet byggdes för att inhysa en glasfabrik. Därefter har huset främst använts som kontor. Svenska Hus tillsammans med MVB utvecklar nu fastigheten till moderna kontorslokaler genom att bygga på fyra våningar. Den befintliga fasadens industricharm bevaras liksom de tidstypiska detaljerna och kombineras med en påbyggnad med glasfasad. Fastigheten kommer vid färdigställandet att bestå av sju plan och ha en flexibel kontorsyta på 6 000 kvm. I gatuplan förbereds lokaler för saluhalls- och restaurangverksamhet som förväntas bidra positivt till stadsmiljön. I projektet ingår även uppförandet av fem intilliggande radhus i två plan som ger ytterligare variation till stadsbilden.

– MVB och Svenska Hus har haft flera fina byggprojekt ihop. Vi är ett väl inarbetat team och kompletterar varandra på ett bra sätt. Glasfabriken är ett riktigt spännande projekt som kommer att ge stadsdelen en ny profil. Projekt där gamla anrika fastigheter bevaras, vårdas och förbättras ligger oss varmt om hjärtat och har nästan blivit lite av ett specialområde. Nya Eastmaninstitutet som blivit en modern tandvårdsklinik, kvarteret Spelbomskan som byggts om till skola och nyinvigda Bank Hotel är några projekt i den genren som vi genomfört, säger Per Ununger, Vd MVB Öst AB.

Glasfabriken, Kvarteret Påsen, förväntas stå färdig hösten 2020. Läs mer om projektet här.