Elisabeths Port, Vänersborg

Hösten 2019 ingick Vänersborgsbostäder och MVB ett samarbetsavtal gällande flera byggprojekt i Vänersborgs kommun. Ett av dessa är Elisabeths Port, ett 16 våningar högt bostadshus i centrala Vänersborg.

Elisabeths Port är 45 meter och därmed Vänersborgs högsta. Huset har 79 lägenheter i storlekarna 1-4 rum och kök. Samtliga lägenheter har antingen balkong eller uteplats. På taket finns en gemensam terrass med fantastisk utsikt över Vänern. Till takterrassen hör en gemensamhetslokal med fullutrustat kök som hyresgästerna kan boka för diverse festligheter.

Elisabeths Port stod klar i maj 2023 och hyresgästerna flyttade in under juni månad samma år. Inflyttningen skedde en månad före tidsplan.

Tidslinje

2021
11 juni:  Första spadtaget
September: Första betongväggen klar
December: Kranen är på plats

2022
Januari: Våning sex är klar
Februari: Huset är 12 våningar högt
Mars: Stommen når sin slutgiltiga höjd och huset blir tätt
Maj: Färdigställande av huset interiört startar från plan 15 och nedåt.

2023
Maj: Godkänd slutbesiktning
Juni: Hyresgästerna flyttar in.

Logistiklösningen som gav en effektiv och hållbar produktion

Huset är producerat med en logistiklösning som bygger på en detaljerad planering före påbörjad produktion och en gemensam uppsamlingsterminal. Resultatet blir rätt material, mängd och storlek i rätt tid och på rätt plats. Det i sin tur sparar tid, pengar och miljö.
Vill du veta mer om vår logistiklösning, hör av dig till arbetschef Peter Lundgren på 0704-930 924.

Elisabeth Anrep-Nordin

Fastigheten har fått sitt namn efter Elisabeth Anrep-Nordin som satte Vänersborg på kartan för ungefär 100 år sedan. Hennes drivkraft var att ge döva barn utbildning och rätt till människovärdig behandling. Hon grundade en institution som länge var den enda i sitt slag i världen. Elisabeth var den första kvinnan i Sverige som tog ”dövstumlärarexamen” och även första kvinnan i Vänersborgs stadsfullmäktige, invald 1909 som representant för Reformpartiet – 12 år innan allmän rösträtt infördes i Sverige.

Karusellen

Konstnären Roland Persson vann konstupphandlingen med sitt verk Karusellen som är placerad vid Elisabeths Port. Konstverket, som är en hyllning till Elisabeths livsverk, är i brons och ungefär 3 meter i diameter.

För fler bilder och filmer se Material Elisabeths Port – Vänersborgsbostäder (vanersborgsbostader.se)