MVB en del av Allsvenskan Segling

MVB:s båt medverkade vid helgens segling av Allsvenskan Segling utanför Långedrag.


23 juni, 2021

Helgen 18-20 juni var det dags för den första deltävlingen i Allsvenskan Segling. MVB och Wangskogs gemensamma båt var utlånad till tävlingen via sin sponsring av GKSS.

I Allsvenskan Segling gör Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar varje år upp om mästartiteln. Målsättningen, från arrangören Svenska Seglarförbundet, är att arrangera fyra deltävlingar varje år. På grund av pandemin blev det bara två under 2020 och i år (2021) blir det tre deltävlingar.

Varje besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande och besättningen kan variera antalet seglare ombord för varje kappsegling. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minst en seglare under 25 år. Men det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet. 

Kappseglingarna avgörs i landnära sprintrace med sex segelbåtar av typen J/70. Varje race tar cirka 10–15 minuter. Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag. Racen är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna race.

Övriga deltävlingar äger rum i Örnsköldsvik 20-22 augusti samt Västerås 10-12 september. De fem främsta lagen i tabellen, när säsongen är över, är kvalificerade för Sailing Champions League 2022.