Historisk byggstart för Vänersborgs nya landmärke

Första spadtaget taget på Elisabeths Port i Vänersborg, ett projekt i samverkan mellan Vänersborgsbostäder och MVB.


14 juni, 2021

Nu är det första spadtaget taget för Elisabeths Port i Vänersborg, ett projekt i samverkan mellan Vänersborgsbostäder och MVB.

Huset, som blir Vänersborgs högsta med 165 våningar, står på historisk mark. Här grundade Elisabeth Anrep-Nordin Elfsborgs läns Dövstumskola 1892. Hennes visionära och kreativa arbetssätt lade grunden för en ny pedagogik som gav barn och unga med funktionsnedsättning nya möjligheter. För detta beskrivs hon av många som en pionjär inom specialpedagogiken. Elisabeth var också den första kvinnan i Vänersborgs kommunfullmäktige där hon blev invald 1910. För att uppmärksamma hennes arbete och husets centrala placering, har fastigheten döpts till Elisabeths Port.

– Elisabeths Port kommer att ge staden en ny siluett och blir även en symbol för mötet mellan historia och framtidens Vänersborg. Vi har stått i startgroparna länge
och det känns riktigt roligt att vi äntligen kan sätta i gång. Nu ska vi tillsammans med Vänersborgsbostäder skapa ett riktigt fint hus som Vänersborgsborna kan känna sig stolta över, säger Henrik Ljungdahl, VD MVB Astor Bygg.

– Vi vet att många efterfrågar centrala tillgängliga lägenheter med en närhet både till stadens utbud men också till kommunikationer och det känns bra att nu kunna starta byggnationen. Genom att bygga högt kan vi möjliggöra ett bra tillskott av lägenheter (79 st) på en begränsad yta och därmed också fler människor som kan ta del av stadens affärer, restauranger och kulturellt utbud. En förutsättning för en levande stad och centrum, säger Gunnar Johansson, VD Vänersborgsbostäder.

Elisabeths Port kommer att rymma 79 hyreslägenheter från 35 till 105 kvm. På våning 15 uppförs en gemensam takterrass med utsikt över Vänern och Vänersborg. Inflyttning sker under 2023.

Det första spadtaget togs gemensamt av Jörgen Hellman – Vänersborgsbostäders styrelseordförande, Benny Augustsson – Kommunstyrelsens ordförande samt Henrik Ljungdahl – VD MVB Astor Bygg. Foto av Åsa Johansson, Vänersborgsbostäder

Läs mer om Elisabeths Port här
Se videon från första spadtaget